Skip to main content

Hulp voor ondernemers die last hebben van de energiecrisis

Gepubliceerd op: dinsdag 29 november 2022 | 11:34

Ondernemers die last hebben van de energiecrisis worden gewezen op twee regelingen die door de Rijksoverheid in het leven zijn geroepen.

Tegemoetkoming Energiekostenregeling (TEK)
De eerste regeling is de Tegemoetkoming Energiekostenregeling, kortweg TEK. Deze regeling is op 1 november 2022 ingegaan. Aanvragen is echter pas mogelijk vanaf 1 januari aanstaande bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De regeling maakt het mogelijk om een tegemoetkoming in de energiekosten aan te vragen. Daarbij wordt een deel van de extra energiekosten vergoed. Als voorwaarden worden gesteld:

1.    De energiekosten bedragen minimaal 7% van de omzet.
2.    Het bedrijf heeft minder dan 250 medewerkers.
3.    Het bedrijf heeft minder dan 50 miljoen omzet op jaarbasis.
4.    Het balanstotaal van het bedrijf bedraagt maximaal 43 miljoen. 
5.    Het bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

De regeling loopt tot en met 31 december 2023. Kijk voor de meest actuele informatie en aanvragen op de website van RVO.

BMKB-groen
De tweede regeling is de zogenaamde BMKB-groen en heeft betrekking op ruimere garanties door de Rijksoverheid bij het aangaan van financieringen ten behoeve van de verduurzaming van een bedrijf. Hierbij kan de overheid zich tot 67,5% borg stellen voor een financiering. De aanvraag van voor deze regeling verzorgt uw bankrelatie die ook uw financiering verzorgt. Deze regeling loopt tot 1 juli 2023. Kijk voor meer informatie op de website van RVO.